Editorial
Pòrtic
Contra-columna
Cartes del lector
Les famílies opinen
Viatges i sortides
TRECs 2010-11
L'entrevista
Reportatge central
Tornavís
Concursos
Rodamón
Sant Jordi
Full literari
Full ecològic
Kit-Kat
Calaix de sastre
F.L. Fanzine
Cinema
Esports
SIAJ
Missatges
Horòscop
Passatemps

MOTORS DE COMBUSTIÓ

Pau Huguet

L’interessant d’aquest treball és arribar a tenir una visió clara, des del punt de vista teòric, del que és un motor i del que es pot aconseguir d’ell, per mitjà d’un líquid, l’energia per a convertir-la en moviment.

M’he adonat que un motor només és una màquina capaç de convertir l’energia calorífica que contenen els combustibles en energia mecànica.

He descobert que des de fa milers d’anys l’home ja havia notat que molts productes tenien energia calorífica dins de si mateixos. El seu gran descobriment fou el foc, pel qual va aconseguir convertir l’energia química de qualsevol combustible en energia tèrmica. Així va poder escalfar aliments, estany, coure, ferro..., el problema, però, estava en poder convertir aquesta energia calorífica del combustibles en energia mecànica. Aquest gran repte es va posar en pràctica en el S.XVIII quan van poder fer funcionar, amb cert rendiment, la primera màquina de vapor.

 

 

 

Després es va trobar un altre tipus de combustible, el gas, que era més net i eficaç que el carbó. Estudiant de quina manera es podia aplicar el gas a un tipus de màquina van néixer els motors, entre el que va destacar els anomenats Otto (pel seu constructor) que, per primer cop tenien un motor de combustió intern dotat de compressió; utilitzava el gas com a combustible i s’apartava del concepte de la màquina de vapor.

El gran avenç va venir en descobrir la benzina que era un líquid fàcil de transportar i relativament poc pesant.