EL RELLOTGE DOOMSDAY

Xavier Semis

Aquest ha sigut el títol i alhora el tema del meu Treball de Recerca. El meu TREC fa una investigació sobre la història, a escala mundial, de mitjans i finals del segle XX relacionada amb aquest aparell tan simbòlic.

El rellotge Doomsday va començar sent la portada d'un butlletí informatiu sobre l'energia nuclear i els seus perills i beneficis i va acabar esdevenint tota una institució. EL rellotge proporcionava informació visual que el lector a simple vista podia captar a través de les agulles. A més a més només tenia marcat, només, l'ultim quart d'hora avanç de les 12 de la nit de manera que fóra més significatiu. A través d'una simple mirada es podia percebre el perill i amenaça mundial que representava l'energia nuclear en conjunt amb els conflictes i guerres d'aquest període tan dinàmic. Els encarregats de canviar les agulles del rellotge, que ho feien mensualment quan sortia un nou butlletí, era un un grup científics que havien participat en el Projecte Manhattan a la Segona Guerra Mundial.

 

 

 

 

Quan més s'acostava l'agulla minutera cap a les 12 en punt, més gran era el perill de destrucció o caos mundial. Des de que es va crear el rellotge hi han hagut èpoques de moltes tensions i per altra banda èpoques de relativa pau.

Una cosa tan senzilla i específica podia fer donar compte a la societat del grau d'inseguretat en el que restava i per tant vaig trobar aquest tema molt interessant. A més a més gràcies a aquest treball he pogut ampliar els meus coneixements sobre alguns esdeveniments històrics importants i conèixer detalls dels quals no n'estava assebentat i, val a dir, que alguns m'han impactat. En conclusió, és un tema força interessant sobretot pel que n'és desconeixedor de l'existència del rellotge.