Tornavís

 

Internet al dia

Tots sabem l’ús extens en quèl s’ha convertit Internet. Sabem també que gràcies a ell, la informació s’ha pogut generalitzar. Ara bé, és necessari tancar totes les webs de difusió de material cinematogràfic piratejat, com per exemple “cinetube”, “peliyonkis”?. Són dos exemples, però podria fer-ne una llista molt més llarga. Tots som lliures de poder baixar-nos pel·lícules de forma gratuïta d’una pàgina web, tot i que això perjudiqui a la indústria cinematogràfica, doncs en definitiva la culpa són d’ells mateixos per posar uns preus tan elevats als DVD’s i a més, per culpa del govern, “gràcies” als maleïts cànons digitals. Tot i així, fa uns dies es va aprovar la Llei Sinde.

Segons estudis realitzats pel ministeri de Cultura, d’ençà la entrada en vigor del cànon digital, les vendes han caigut un 26,7%; i si afegim les pèrdues degudes per les pel·lícules pirates, arriben a baixar fins a un 46,8%. No cal esforçar-se molt que vist d’aquest punt de vista, la Llei Sinde, pugui tenir algun sentit. Ara bé, el Ministeri de Cultura no diu la xifra que està guanyant la SGAE anant a locals, com bars, perruqueries, restaurants, i exigir-los el pagament per la música que soni a la ràdio o a la televisió. Així doncs, hi ha una contradicció: per una banda, tancar les pàgines web per descàrregues il·legals, però per altra banda, imposar cànons digitals i de pas, recaptar multes que segons per sentir o visualitzar continguts musicals o audiovisuals, amb l’excusa que no compleixen els drets d’autor.

 

 

Llavors, pensa el nostre amic lector, que tancat pàgines web, la gent comprarà les pel·lícules?. Pel meu parer, segur que no. A no sé, com ja deu està pensant vostè, que rebaixin a més de la meitat els preus actuals dels DVD i CD i treguin el cànon digital (que estava pensat per fer front a les descàrregues il·legals; que, si tanquen les pàgines web, haurien d’eliminar-lo).

 

 

Ja per acabar, em limitaré a una breu reflexió personal: hem arribat a postures radicals, tant a favor, com en contra. Crec sincerament que amb la supressió de les webs de baixades, el govern s’hauria de plantejar el sistema actual de preus del materials audiovisual com de contingut musical.

 

Joan Montserrat Robert

2n B Batxillerat

calaix de sastre