Aquest any la coral Infantil l’Espinguet fa 45 anys. Sense cap mena de dubte, és una de les entitats vilafranquines d’allò més sòlides i emblemàtiques.

La coral infantil l'Espinguet va néixer l'any 1965 a Vilafranca del Penedès, a partir de l´Agrupació folklòrica del Casal, des d´on va iniciar-ne l´activitat musical. En aquells anys, a Barcelona ja hi havia alguna coral infantil la qual cosa va ajudar a empènyer als impulsors d’aquesta coral a fundar aquesta formació on els nens i nenes poguessin iniciar-se en el cant , la música i la convivència. Aquests impulsors varen ser el Josep Anton Casas -qui també fou el primer director durant bastants anys-, el Telm Huguet i el Ton Raventós.

Als dos anys de la seva fundació, l´any 1967, l´espinguet entra a formar part del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya -SCIC, del qual n´és membre fundador.

Així doncs, moltes generacions de vilafranquines i vilafranquins i també, penedesencs, han estat protagonistes de la història de l´espinguet i actualment molts fills d´aquests primers són els cantaires de la coral infantil del segle XXI.

A més, al llarg de tots aquests anys, l´Espinguet ha viatjat a terres de Mallorca, Tolosa, Alemanya, Holanda, Lió, País Valencià, Zumaia, Eslovènia i Gal.les, llocs on ha donat a conèixer la seva tasca musical.

L´espinguet també ha realitzat diversos enregistraments individuals, com la Cantata de Nadal, de Carl Orff i El Bruel de l´Estany, de Ma. Angels Anglada i Enric Ribó i conjuntament amb altres membres del SCIC, com 43" amb Yoli Pastitxet, gravada a l´Auditori i la cantata Trasatlàntida, de B.Bibiloni i M.Desclot, l´any 2002, així com comuns en disc i col.laboracions, la realitzada l´any 2001 a Altres cançons de Nadal amb el grup de rock català Lax'n'Busto.

Com hem dit amb anterioritat, enguany la coral celebra els seus 45 anys i realitza al llarg del curs una sèrie d’actes especials.

El passat mes de desembre es va celebrar el tradicional concert de Nadal, però aquesta vegada amb la col.laboració i/o participación dels antics cantaires.A més, el proper 18 de març la coral farà un concert conjuntamente amb Les Petits Chantoirs de Saint-Marc ( ‘Los Chicos del Coro’).

L’acte per excel.lència d’aquest aniversari serà un concert sobre l’evolució del pop-rock català dels últims anys, des de cançons de Sisa o Pau Riba fins a les dels Lax’n’Busto, el proper 21 de maig que contarà amb la presència del peculiar i emblemàtic músic de Perpinyà Pascal Comelade i el seu grup.

Aquest acte està inclòs dins el conjunt d’espectacles professionals de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Per acabar, el grup més gran de la coral realitzarà un viatge a Parnü (Estònia), conjuntament amb altres corals del SCIC, gràcies a la iniciativa d’Europa Cantat Junior, la qual organitza una trobada dels diversos cors infantils de tot Europa, on els nens podran apendre cançons i realitzar tallers de diversos estils musicals (jazz, música folklòrica, africana…)

Dit això, sols recordar que la coral resta oberta a la incorporació de nous membres, per tal de continuar aquesta maravillosa tasca durant molts anys més i així fer créixer encara més una entitat que sense cap mena de dubte, ha estat i és important per un ampli conjunt de persones de la vila i de la comarca.

Si voleu conèixer més aspectes referents a la coral o us hi voleu incorporar, podeu posar-vos-hi en contacte a la web: www.lespinguet.org

Per finalitzar la meva breu exposició, sols annexar unes paraules de Miquel Martí i Pol que considero que definieixen molt bé la tasca màgica del món coral i de la música en general:

“ amb música vinguda des del fons de totes les edats farem un camí d’ara mateix, que ningú no podrà ni dispersar ni vèncer”. Laia Paretas.

Calaix de sastre