EL MONOCICLISME

UN ESPORT PER CONÈIXER

   
El monociclisme és un esport que es va iniciar fa vuit anys, primer en lamodalitat de trial, i vers l’any 2005 en les modalitats d’street i flat, totes iniciades a França i al Canadà. Quan parlem de la modalitat de trial, parenta del trial amb moto i del biketrial, ens referim a la modalitat que consisteix a passar amb monocicle un seguit de zones sense tocar els obstacles amb cap part del cos. Amb l’street i el flat, ens referim a la realització de trucs en el primer cas, i a la realització de trucs al mateix temps que es salten obstacles, en el segon. La vistositat i elegància d’aquest esport, però principalment les ganes dels seus practicants, estan afavorintla seva extensió arreu del món. Tot hi així, a l’estat espanyol és molt recent, respecte de França, Alemanya o Àustria.
   

Tanmateix, a Catalunya, gràcies a l’empenta, entre d’altres, de l’Aleix Lidon (gironí i actual campió europeu), s’està començant a arribar a unes posicions acceptables tant en el nivellcom en lapopularitat. Aquest fet permetrà, en un futur pròxim, la creació d’una federació per divulgar l’esport, contribuint a la creació d’espais d’entrenament, i ajudar econòmicament els practicants de més nivell, com ja passa per exemple amb el biketrial.

A la nostra comarca, tot i que encara hi ha poca afició, som una quantitat acceptable de practicants (comparat amb la que posseeixen la resta de comarques catalanes) que ens esforcem per a divulgar aquest esport.

   

Els llocs habituals on ens trobem per entrenar són els parcs de Santa Fe, La Granada, i de tant en tant, Vilafranca, on tot i que pràcticament no hi ha espais condicionats per dit esport, ens hi podem reunir per practicar-lo en grup. Normalment la gent que ens veu entrenar queda impressionada amb el que fem, els agrada i ens felicita. A vegades, també hi ha gent que creu que el que estem fent és vandalisme, ja que sovint utilitzem el mobiliari urbà com a obstacle. Evidentment nosaltres no fem malbé res i tractem amb cura i respecte l’entorn. Un dels majors problemes amb què ens trobem els monociclistes actualment, és la relació que encara es fa amb el circ i els malabars. Aquesta no és una activitat circense. El monociclisme és un esport, com molts països ja reconeixen, i és el nostre desig que ben aviat arribi a ser-ho també aquí.

 

Nil Surià

Entrevista a Nil Surià i Pau Surià